HOTSPOT: JAPANESE CURRY HOUSE KIIRO IN ROTTERDAM

Bron: FavorFlav

Fan van de Japanse keuken? Haast je naar Kiiro in Rotterdam, de enige plek in Nederland waar je Japanse curry kunt eten. En die is in het land van de rijzende zon populairder dan sushiokonomiyaki en ramen bij elkaar.

Japanse curry, huh?

Jazeker, naast de Indiërs en de Thai ontwikkelden ook de Japanners hun eigen variant op curry. Lang geleden al hoor, waarschijnlijk zo rond het einde van de 19e eeuw. Anno nu is het zo’n beetje de Hollandse stamppot van Japan; bij veel gezinnen staat de curry minstens een keer per week op tafel. Voedzaam, gezond, makkelijk (vooruit) te maken en bovenal: errug lekker!

Nou kom maar op: wat is het geheim?

Jahaaaa, dát vertellen ze natuurlijk niet bij Kiiro. Eigenaar en rasondernemer Robin Bravenboer, bekend van Three in Hilligersberg en de Ikibana-restaurants in Barcelona, at tijdens zakenreizen naar Japan vaak curry, en dacht: hier wil ik iets mee in Rotterdam. Hij nam zijn Nederlandse chef mee naar Tokyo, at met hem nog meer curry en liet hem een eigen receptuur ontwikkelen. De basis bestaat uit een roux met als belangrijkste specerij kurkuma. Vandaar ook het interieur van de zaak: kiiro is Japans voor ‘geel’. Tweemaal daags wordt van de curry een nieuwe batch gemaakt; een voor de lunch en een voor het diner. Een grote pan staat prominent te dampen in de keuken. Verder is er weinig te zien: part of the mystery…

Bestellen dan maar?

Yes, dat gebeurt via een zuil met touchscreen bij de ingang. Daardoor is de link met fastfood snel gelegd, maar dat is ook precies wat ze willen bij Kiiro: met powerful superfood de concurrentie aangaan met de ‘gouden bogen’ van deze wereld. Op de zuil kies je een pre-set dish (neuh) of stel je zelf je curry samen (jaaa!). Je begint met de basis curry, en voegt daar kip, rundvlees, varkenvlees, garnaal, tofu of vegetarische kip aan toe. Probeer vooral de katsu variant van het vlees: lekker crunchy door de speciale paneer! Je drankjes bestel je ook bij de zuil, en mag je vervolgens zelf uit de koeling pakken. Liever een Japanse pruimenwijn erbij? Die tap je zelf.

Is de curry pittig?

Dat bepaal je zelf. Na de proteïne kies je je spice level in een range van normaal tot extreem. De extreem pittige Japanse sambal doet zelfs de meest doorgewinterde Aziatische klanten zweten, dus je bent gewaarschuwd… Over naar de toppings voor in en op je curry: doe je er wortel, zoete aardappel of pompoen in, of toch liever champignons, edamame of kaas? En ga je full force voor de gefrituurde knoflookschijfjes als topping of hou je het bij knapperig gebakken uitjes en kimchi? Aan jou de keus. Voor wat extra groentjes kun je er nog een zeewiersalade bij bestellen, of spinazie met geitenkaas en pompoen. Ook niet heel Japans, maar wel lekker: een naan broodje voor erbij. Dat sopt zo lekker weg, weet je wel.

Waar vinden we Kiiro?

Kiiro Wijnhaven vind je in de Posthoornstraat 524. De toevoeging ‘Wijnhaven’ verklapt al iets over de ambities van ondernemer Bravenboer: er staan ook filialen in de Markthal en de Foodhallen op de planning. Een oversteek naar Amsterdam behoort ook zeker tot de mogelijkheden. To be continued dus!

Bron: FavorFlav