Kiiro Japanese Curry House; Tokyo a Go-Go in Rotterdam.

Bron: DeBuik

Weet je wat het meest gegeten gerecht in Japan is? Sushi? Nope. Ramen dan? Nee, ook niet. Dan is het tepanyaki! Nee, tepanyaki is het ook niet. Het meest gegeten gerecht in Japan is curry. En je kunt het sinds februari ook in Rotterdam eten bij Kiiro Japanese Curry House aan de Posthoornstraat in de Wijnhaven.

Klein stukje geschiedenis 

Curry?! Maar dat komt toch uit India? Ja, oorspronkelijk wel. Maar even een klein stukje geschiedenis; ergens tussen 1868 -1912, toen India nog onder het Britse rijk viel, werd de curry door diezelfde Britten geïntroduceerd in Japan. Deze Britse invloed verklaart ook meteen waarom de ‘Japanese’ curry compleet anders smaakt dan de Indische of Thaise variant. Het gerecht was overigens niet meteen een succes in Japan, maar toen het Japanse leger en de Japanse marine de curry omarmden als middel om de Beriberi (ja het bestaat echt, het is een aandoening als gevolg van ernstig vitaminetekort) te voorkomen, gingen steeds meer Japanners aan de curry en is het inmiddels uitgegroeid tot een nationaal gerecht. 

Ambitie! (met een uitroepteken) 

Kiiro Japanese Curry House brengt deze Japanse curry dus naar Rotterdam. Sterker nog naar heel Nederland, want er zijn ambitieuze plannen om met de eetcultuur uit Tokyo het hele land te veroveren. Rotterdam moet er nog twee vestigingen bij krijgen en dan is het de beurt aan de rest van het land en wie weet erna zelfs over de stadsgrenzen. 

Het is de bedoeling dat Kiiro een serieuze concurrent gaat worden van de bekende fastfoodketens. En zeg nou zelf; fastfood van kwaliteit, dat ook nog vitamines bevat en je niet na 15 tot 30 minuten weg boert, dat is toch sowieso een goed idee? 

Met zulke ambities is onze interesse natuurlijk gelijk gewekt, want blijkbaar heeft Kiiro een gigantische bak vertrouwen in hun curry. Op naar de curry house! 

Klein Tokyo 

Of je er nou interesse in hebt of niet, wat opvalt als je bij Kiiro binnenkomt is het interieur. Met knalgele en knalrode muren, rode lampions en drukke muurschilderingen van Japanse straten en eethuisjes lijkt het alsof je in één keer het hectische Tokyo binnenstapt.
In Japan staat de kersenbloesem, of Sakura zoals het eigenlijk heet, symbool voor het leven en dan vooral als herinnering aan het feit dat het leven maar kort is. De Sakura bloeit namelijk maar één dag. Bij Kiiro bloeit hij echter altijd. Nog een teken van het vertrouwen? We beginnen steeds meer te verlangen naar die bak stomende curry. 

Eindelijk eten 

Via een pilaar met touchscreen kun je je curry bij Kiiro helemaal zelf samenstellen en bestellen. Je begint met de basis, en dat is uiteraard de curry. Vervolgens kies je of je er kip, rundvlees, varkensvlees of garnalen in wilt of dat je voor de vega versie gaat. Dan kan je ook nog kiezen hoe zoet en/of spicy je de curry wilt door het peper- en honingniveau aan te passen en kun je, zonder limiet, naar hartenlust groentes en toppings kiezen en aan je curry toevoegen. 

Ik ben, zeker als ik een gerecht voor het eerst ga eten, een sucker voor traditionele versies en ben dus gegaan voor de curry met de katsu van varkensvlees. Voordat je, na het horen van ‘katsu’, direct reageert met “gezondheid!”, leg ik even uit wat het is. Heel simpel is het, in dit geval, gefrituurd varkensvlees omhult met een krokante laag. Je zou het een Japanse schnitzel kunnen noemen, maar de kans bestaat dat er dan een Japanse katsu-chef, ergens in het land van de reizende zon, z’n Santoku-mes naar je hoofd wil slingeren. 

Ook nemen we er nog een paar side dishes bij, namelijk twee naans (op de kaart als “naan brood”, maar zo mag ik het van een kennis niet noemen want dat schijnt dubbel op te zijn), de zeewiersalade en we krijgen nog wat kimchi en zoetzure komkommer. Voor de dorst nemen we een Japans biertje. 

Comfort food tot de max 

Als je een hap neemt van de Japanse curry, laat je hoofd je denken dat je het al eens eerder gegeten hebt. Het zijn, op een bepaalde manier, hele vertrouwde smaken. Het is rijk, het is kruidig, en als je – net als ik – voor een pittige versie gaat; pittig (joh!?). De katsu is perfect krokant en de rijst vind ik persoonlijk ook echt de bom. Het is sticky, maar niet té. Het is precies goed. Het is comfort food tot de max. Het is wat je nodig hebt na een dag hard werken, of wanneer je een kater hebt, of het regent en je je zelf zielig vindt, of gewoon omdat je het wilt. En geloof me, je wilt het!

Bron: DeBuik