Curry is een Japans nationaal gerecht

Bron: Foodies Go Local

Als je een voorbeeld van Japans eten zou moeten bedenken, zou je sushi of ramen kunnen zeggen. Maar wist je dat curry eigenlijk wordt beschouwd als een van de nationale gerechten van Japan? In Kanda, een klein zakelijk gebied in Tokio met veel kantoren, is het niet ongewoon om beschaamde zakenlieden in de rij te zien staan om curry te eten voor de lunch in een van de ongeveer 400 gespecialiseerde restaurants die de wijk domineren.

Je ziet curry als een optie op een breed scala aan Japanse voedselmenu’s, of het nu in een informele familiekamer is of in de fijne eetzaal van een toonaangevend vijfsterrenhotel, in een soba-noedelrestaurant, een lokaal café, een schoolcafetaria of zelfs bij een patisserie. Curry is ook een hoofdgerecht op het menu van Japanse huizen, met veel mensen die vaak curry bereiden voor lunch of diner.

De sleutel tot de enorme populariteit van curry? Het heeft te maken met wat bekend staat als de “curry roux”, een unieke Japanse uitvinding die al meer dan 60 jaar een basisproduct is van Japanse keukens.

De ingrediënten van een typische curry-roux zijn bloem, kruiden, oliën en vetten. Er is een aantal curry roux-merken beschikbaar, elk met een selectie van “milde”, “gemiddelde” en “pittige” niveaus om aan verschillende consumentenvoorkeuren te voldoen. De curry roux produceert een curry die dik van textuur is, zeer vergelijkbaar met Engelse curry maar anders dan die je in India of Zuidoost-Azië zult eten.

Je kunt een smakelijke curry maken door eenvoudig de curry roux te mengen met andere ingrediënten die je samen in een pan wilt opnemen. Japanners houden ervan creatief te zijn en hun eigen gepersonaliseerde currygerechten uit te vinden met verschillende ingrediënten en kruiden.

Volgens recente trends, en met een toename van het aantal huishoudens met twee inkomens en ouderen, wordt voorverpakte curry in een zakje steeds populairder. Naarmate de levensstijl verandert, is dit soort kant-en-klare Japanse curry nu meer dan ooit een handige, aanpasbare en altijd heerlijke maaltijdoptie.

Japanse curry wordt meestal samen met rijst als één gerecht gegeten en wordt gezien als een hartverwarmend symbool van dineren met het gezin.

Bron: Foodies Go Local