LAAT ONS JE HELPEN

VRAAG & ANTWOORD

laat ons je helpen

vraag & antwoord

laat ons je helpen

vraag & antwoord

veelgestelde vragen

私達について

Japanse curry? Nog nooit van gehoord…

Nee, gek hè. Terwijl ze in Japan vaker curry eten dan sushi. En curry daar net zo populair is als ramen. Elke streek in Japan heeft zijn eigen variant, bij Japanners thuis staat het minstens een keer per week op tafel, mariniers eten elke vrijdag curry, en het is de favoriete lunch van Japanse schoolkinderen. Curry is dus eigenlijk het nationale gerecht van Japan. Zoals erwtensoep bij ons, pizza in Italië of couscous in Marokko.

Is curry dan Japans?

Japanse curry komt oorspronkelijk uit India, en is via Engeland in Japan beland. Ze noemen het in Japan ‘kare’ (met een rollende ‘r’), dat komt van het Engelse woord curry. Eind 1800 werd een Engelse schipbreukeling met een pannetje curry aan boord opgepikt door een Japanse vissersboot, en sindsdien eet iedereen curry in Japan. Dat is de legende. Het echte verhaal is dat Indiase curry in de 19 e eeuw door de British Royal Navy wekelijks werd gegeten, een beetje aangepast aan de Britse smaak. India was in die tijd een Engelse kolonie, vandaar. Het Britse leger was hét grote voorbeeld voor het Japanse leger, en zo werd die traditie overgenomen. En de curry weer een beetje aangepast, dit keer aan de Japanse smaak: zoeter en smoother.

Wat ís Japanse curry?

De basis van Japanse curry is een groentebouillon. Die wordt gebonden met een roux, een uitvinding uit de Franse keuken, die bestaat uit boter en bloem. Aan de roux worden specerijen toegevoegd; in elk geval komijn, koriander, kurkuma en fenegriek. En bijna altijd aardappel, wortel en ui. Die saus, de curry dus eigenlijk, serveer je met rijst. Japanse curry kan zoet en mild zijn, of hartig en spicy. En alles daar tussenin. De meest traditionele curries worden geserveerd met rundvlees erdoor of met een gepaneerd stukje varkensvlees of kip erbovenop. Dat noemen ze ‘katsu’ in Japan. Modernere varianten zijn er met gamba’s, tofu of gehaktballetjes.

Hoe werkt het in een Japans curryhuis?

Eerst kies je de basis. Die is hetzelfde bij elk bord curry, en bestaat uit gebonden saus, de basiscurry. Daarna kies je voor een proteïne, dus kip, varkensvlees, rundvlees, gamba’s of tofu. En extra groente, als je dat wilt: wortel, aardappel (zoete of gewone), boontjes, pompoen of champignons. Je kiest ook hoe zoet en hoe spicy je hem wilt hebben. En of je een extra topping wilt, zoals crunchy garlic of ui, geraspte kaas of kim- chi. Elke curry is dus gecustomized, maar je kunt ook kiezen voor een van de klassiekers, die wij alvast voor je hebben samengesteld. Easy peasy Japanesey.

Hoe zit het met vegetariërs?

Die zitten prima, met Japanse curry. De basiscurry wordt altijd gemaakt van een 100% groentebouillon, getrokken van onder andere wortel, ui, Chinese kool en selderij. Vervolgens kun je er tofu, vegetarische kip of zelfs plantaardige katsu (tadááá!) aan toe voegen. En één of meer van de zeven verschillende groentes. Alle toppings zijn trouwens ook vega, van de augurk tot de edamame.

Wat betekent Kiiro?

Geel. Kiiro betekent geel. Ki is geel in het Japans, en iro kleur. Geel is de kleur van de belangrijkste grondstof van curry, kurkuma. Het wordt gemaakt van de gele wortel van een plant. Kurkuma bevat curcumine, en dat is een soort superfood. Zwarte peper, die ook in alle Kiiro curries zit, zorgt ervoor dat je lichaam die curcumine beter opneemt. De effecten van curcumine variëren van het verbeteren van je geheugen en (niet onbelangrijk) je humeur, tot het tegengaan van rimpels. Google ze maar, de gezondheidsvoordelen van kurkuma. You’ll be surprised.

Waar eet je Japanse curry?

Bij Kiiro. Of thuis. Of op je werk, of in het park of op school of waar je maar wil. Eat in or take out, of laat het bezorgen. Net als in Japan. Daar eten ze het thuis, op het werk of op school, maar ook in een restaurant. Van simpele houten eethuisjes met lampions van rijstpapier tot fancy high end restaurants. Op een beetje goed gesorteerde food-afdeling van een warenhuis kun je wel 300 soorten curry kopen. Van traditioneel (old-fashioned navy style) tot de geheime recepten van sterrenzaken, met wagyu beef, of coquilles.

Eten ze alleen Japanse curry in Japan?

Gelukkig niet. Daar eten ze het al meer dan 100 jaar, in alle lagen van de bevolking, in alle seizoenen. Pas de afgelopen paar jaar is Japanse curry echt aan het doordringen tot de rest van de wereld. En, na sushi, ramen en de pokebowl, een wereldtrend aan het worden. In Londen kun je Japanse curry eten. En in Los Angeles, en in New York. Kiiro is de eerste die de Japanse curry introduceert in Nederland.

Lust iedereen Japanse curry?

Ja. Echt bijna iedereen. Grappig genoeg smaakt het eigenlijk als iets dat je al kent,maar nog nooit eerder hebt gegeten. Japanse curry heeft iets vertrouwds. Het is confort food. Simpel. Makkelijk. Je krijgt er bovendien niet snel genoeg van. We hebben geprobeerd uit te rekenen hoeveel combinaties er mogelijk zijn met de menukaart van Kiiro, maar toen daar meer dan 3 nullen bij kwamen kijken, zijn we er gauw mee opgehouden. Juist omdat je elk bordje curry kunt customizen, stop je er alleen in wat je lekker vindt. Happy curry!