Bron: Culy
Hurry, hurry naar Kiiro in Rotterdam, voor Japanse curry. Het is het eerste Japanse curry house in Nederland. En… meer vestigingen zullen in rap tempo volgen, als het aan de eigenaren ligt.
Indiase curry, Thaise curry; je kent ze wel. Maar van Japanse curry hebben veel mensen nog nooit gehoord. “Best gek, want het is het populairste gerecht in Japan, populairder nog dan sushi”, zegt Mitchel van Kiiro als we op een zaterdagavond langsgaan. Het restaurant is net twee weken open en het loopt als een trein.
Populairder dan sushi
Gek genoeg is Japanse curry nagenoeg niet te krijgen in Nederland. Ja, Wagamama heeft het sinds jaar en dag op de kaart staan, en het recent geopende Kakunosuke in Utrecht serveert het gerecht bijvoorbeeld. Maar verder is het oorverdovende stilte rondom Japanse curry in ons land.
In Japan daarentegen, komt het elke week wel een keer op tafel bij gezinnen thuis. En ook op scholen en kantoren is curry vaste prik als lunch.
Wat is Japanse curry?
Maar wat is het precies? De smaak is weer heel anders dan die van een Indiase of Thaise curry. Japanse curry wordt meestal geserveerd met rijst en krokante katsu erbovenop: zeg maar de Japanse variant van de schnitzel. Voor de basis gebruiken ze bij Kiiro een vegetarische bouillon, die wordt ingedikt met een roux.
Daar voegen ze specerijen aan toe als komijn, koriander, fenegriek en kurkuma. Die laatste is de belangrijkste en daar heeft het restaurant ook zijn naam aan ontleend: kiiro is namelijk Japans voor geel, de kleur van kurkuma. Als we Merijn, de chef van Kiiro spreken, vertelt hij dat hij in Japan overal is gaan proeven om tot het ultieme recept te komen. “We hebben tien maanden gedaan over het concept en ongeveer net zo lang over het recept”, zegt hij.
Zelf je curry samenstellen
Andere ingrediënten die je eigenlijk altijd wel terugvindt in een Japanse curry, zijn aardappel, wortel en ui. Maar bij Kiiro in Rotterdam kun je je Japanse curry helemaal zélf samenstellen. Direct bij binnenkomst, loop je tegen twee enorme zuilen met touchscreens aan. “Die kennen de meeste mensen wel van de McDonald’s!”, zegt Mitchel van Kiiro.
Op het scherm geef je aan wat je bij je curry wil, bijvoorbeeld krokante katsu van kippendij of kipfilet, stoofvlees of buikspek. Je kan ook voor krokante garnalen, torpedo garnalen, tofu of vega kip gaan.
Sweet & spicy
Daarna geef je aan hoe spicy en hoe zoet je je curry wil hebben. En dan mag je nog helemaal los met toppings: sojabonen, zoete aardappel, pompoen, gefrituurde knoflook, kimchi of zelfs kaas. “Het klinkt gek, maar het is echt heel lekker”, zegt Mitchel. “Een soort kaasfondue meets curry”.
Ben je zo iemand met ingebouwde keuzestress, dan kun je ook voor de specials kiezen: complete, reeds samengestelde schotels.
Wij proeven de varkensvlees katsu (een classic) en de curry met runderstoofvlees. Met op de katsu nog gefrituurde schijfjes knoflook en op het stoofvlees kimchi en gedroogde knoflook. Allebei de gerechten zijn heel smaakvol, lekker kruidig en vullend. De zeewiersalade die we erbij hebben besteld, snijdt goed door de rijke, kruidige smaken heen en de zoetzure komkommer en aubergine die we erbij krijgen, hebben datzelfde effect.
Softijs toe
En o ja, dan waren er ook nog drankjes. Per glas, kleine karaf of grote karaf – want er schuiven hele groepen studenten en gezinnen aan bij Kiiro. En dan wil je wel een gezellig karafje op tafel. Drankjes mag je zelf pakken of tappen en als de corona-gekte straks voorbij is, kan er weer een keur aan sake naar het restaurant worden verscheept (op dit moment hebben ze een droge variant en een variant met bubbels voor je).
En toe? Dan is er softijs in drie varianten: matcha met munt en minimarshmallows, popcorn met karamel en noten en chocolade met chocolate chip cookies. Alledrie zoete sweet treats die er wel ingaan na zo’n kruidige curry.
Japanse curry door heel Nederland
Wij vinden het een razend slim concept, zo’n curry in a hurry en dat het aanslaat, blijkt wel als we de drukte in het restaurant in ogenschouw nemen. Van jong tot oud en van stelletjes tot aan gezinnen en vriendengroepen: iedereen hangt hier uiterst tevreden boven z’n bordje curry.
In wezen is het fast food, maar wel deskundig bereid en hartstikke smaakvol. Mitchel en Merijn hopen binnenkort ook neer te strijken in de Markthal die op een steenworp afstand ligt, daarna zijn Amsterdam en andere steden aan de beurt.
Alsof je in Tokio bent
Overigens willen we ook nog even de loftrompet steken over het superleuke design van het restaurant. Dezelfde architect die ook verantwoordelijk was voor het interieur van Tickets in Barcelona (van wereldchef Ferran Adrià) heeft dat bedacht, het Rotterdamse reclamebureau Confetti heeft het uitgewerkt.
Op de vloer zien we het beroemde zebrapad van Japan, aan het plafond hangen elektriciteitsdraden en blikvanger zijn de muurschilderingen van kleine Japanse huisjes en restaurants, die je het idee geven dat je rondsluipt in achterafstraatjes in Tokio.
Het adres van Kiiro:
Posthoornstraat 524, Rotterdam (op drie minuten lopen vanaf De Markthal).
Openingstijden: dagelijks van 11:00 tot 22:00 uur. Je kunt reserveren, maar er zijn ook altijd walk-ins mogelijk.
Bron: Culy