Bron: Passionate About Food
Volgens Culinary Lab School hebben de twee keukens enkele overeenkomsten, maar Indiase curry bestaat al veel langer. Japanse curry en Indiase curry kunnen klinken of er zelfs hetzelfde uitzien. Maar voor curry-liefhebbers en kenners is er zeker meer dan je zou verwachten tussen deze pittige gerechten.
Zeker, de twee keukens delen een aantal overeenkomsten, maar Indiase curry bestaat al veel langer. Het woord “curry” zelf is afgeleid van het woord “kari” van het Tamil-volk van India en Sri Lanka, wat “saus” betekent of in het algemeen staat voor groenten en vlees gekookt met kruiden.
De verspreiding van curry over de hele wereld
De opkomst van het Mughal-rijk tegen de 16e eeuw, evenals de oprichting van een Portugese handelshaven in Goa, leidden tot verschillende soorten curry. Vooral dat laatste leidde tot de introductie van chilipepers in India vanuit Amerika.
Op zijn beurt begon het concept van het toevoegen van pittige sauzen aan gekookt en gekookt vlees tegen de 17e eeuw in de Engelse keuken te kruipen. Curry werd verder geïntroduceerd in andere culturen over de hele wereld vanwege de Britse kolonisatie. Indiase arbeiders in de Britse suikerindustrie in het Caribisch gebied begonnen bijvoorbeeld met het bereiden en verspreiden van het gerecht in de regio.
Uiteindelijk werd curry rond de Meiji-periode in de late 19e eeuw in de Japanse cultuur gebracht, dankzij de Britten die in die tijd over India regeerden. Natuurlijk ontwikkelden de Japanners hun eigen manier van koken en genieten van curry, en daarmee het verschil.
Heet, heter, heetst
Foodies zeggen dat Japanse curry over het algemeen niet zo pittig is als Indiase curry. In de eerste plaats gebruikt de Japanse curry kerriepoeder met minder kruiden, terwijl de Indiase curry verschillende basen gebruikt, zoals komijn, paprika, kurkuma en nog veel meer. Indiase curry is levendiger en barst van smaak, terwijl Japanse curry weelderig en “umami” is, maar op een meer ingetogen manier.
De ingrediënten die in het gerecht gaan, variëren ook. Traditioneel Japans varkensvlees “katsu” of gepaneerd en gesneden vlees gaat goed samen met curry, samen met groenten zoals uien, wortelen en aardappelen. Andere soorten vlees, zoals rundvlees of kip, worden ook gebruikt. Indiase curry is ondertussen gevarieerder – romig, kruidig of vegetarisch. Vanwege religieuze praktijken wordt rundvlees niet geconsumeerd. In plaats daarvan is schapenvlees gemeengoed samen met kip. Linzen worden ook gebruikt wanneer vlees schaars is.
Over het algemeen zou je Japanse curry kunnen omschrijven als warmer en meer geruststellend, terwijl Indiase curry luider en avontuurlijker is.
Rijst of pita?
Japanse curry wordt bijna altijd gegeten met rijst. De Japanners hebben ook een snelle keuken ontwikkeld, zoals Katsu-curry, die erg populair zijn onder de werkende lunch. Het is ook behoorlijk divers geworden, met sommige restaurants met interessante versies van Japanse curry geserveerd met andere traditionele ingrediënten zoals udon of ramen-noedels.
Terwijl Indiërs Aziatisch zijn, tellen ook rijst als een nietje, curry wordt meestal genoten met lokaal plat brood, zoals roti. Er is echter een breed scala aan andere platte broden in verschillende regio’s.
Wat is beter?
Het is natuurlijk oneerlijk om te zeggen wat beter is tussen de Japanse curry en de Indiase curry, omdat elk zijn eigen unieke smaak en karakter heeft. Ze worden ook op hun eigen manier gekookt. Het zou echt allemaal afhangen van de curry eter en hun persoonlijke voorkeur.
In zekere zin zou Japanse curry een goede introductie zijn voor de wondere wereld van curry, op een minder intimiderende manier. Japanse curry heeft de basissmaken van traditionele curry. Maar voor een volledige authentieke ervaring, zou de Indiase curry proberen om zijn eerlijkheid tot goedheid smaken en kruiden.
Waarom zou je er uiteindelijk een kiezen wanneer je beide kunt proberen en genieten van de hele brede wereld van prachtige curry!
Bron: Passionate About Food