Bron: Van Gelder
Een Japans restaurant waar het niet draait om sushi, dat hadden we in Nederland nog niet. Sterker nog, in de gehele EU is er geen Japans curryrestaurant te vinden. Dat maakt Kiiro een uniek concept, een ode aan dé maaltijd die minstens een keer per week in ieder Japans huishouden gegeten wordt. Japanners eten zelfs nog vaker curry dan sushi.
Bij het Japanse Curry House Kiiro waan je je in Tokyo. Bij binnenkomst loop je over het bekende, gekruiste zebrapad van Tokyo. De zitjes staan om de roze kersenbloesem boom en de muren zijn mooi versierd als de kleurrijke Japanse straatjes vol lampions, luifels en kleurrijke verlichting. Japan is een kleurrijk land en dat spiegelt zich ook af in de naam van dit moderne restaurant: Kiiro staat namelijk voor geel (ki staat voor geel en iro voor kleur). Geel is de kleur van de kurkuma. De geelwortel is namelijk de belangrijkste specerij van de Japanse currykeuken. Kiiro is daarnaast een quick service restaurant (QSR) waarbij aan moderne bestelpalen besteld kan worden. Eat in, take out en delivery (via de website). De bestelpalen passen bij de moderne uitstraling die de Spaanse architect van El Equipo Creativo ontworpen heeft: het gevoel van de streetfood omgeving van Tokyo, maar dan in Rotterdam.
Chef-kok Merijn Sips begon een klein jaartje geleden aan het avontuur met zijn compagnons Robin Bravenboer en Joris Knappert. Het drietal is onder meer verantwoordelijk voor het Aziatische fine-dining restaurant Three in Rotterdam en is na maandenlang proefkoken begonnen met het concept Kiiro. “Het idee kwam van eigenaar Robin Bravenboer, die tijdens zijn reizen in Japan vaak Japanse curry gegeten heeft en zich afvroeg waarom je dat in Nederland niet ziet”, begint Sips het verhaal. “We zijn gaan proeven bij Japanse curryrestaurants in Japan en ook in Londen en zijn de smaken gaan uitwerken.” Hij kijkt zijn collega Joris Knappert aan. “Engeland is geen EU meer hè, dan kunnen we zeggen dat we het eerste Japanse curryrestaurant van de EU zijn”, lacht hij. “De basis van de Japanse curry is een saus die gemaakt wordt op basis van groentebouillon, gebonden als een klassieke roux met boter en bloem. Aan de roux worden de specerijen toegevoegd die voor de karakteristieke smaak zorgen, denk aan kurkuma, komijn en koriander. In de saus zit bijna altijd aardappel, wortel en ui”, vertelt de chef-kok. “En dat wordt geserveerd met een speciale rijstsoort. Een sticky, sushi-achtige rijst”, vult compagnon Knappert aan. “Met een ronde korrel.”
“Dat is dus de basis. Je geeft er een eigen draai aan door te kiezen tussen de verschillende soorten toppings. Je kunt eindeloos variëren.” Sips loopt naar een bestelpaal om het te laten zien. “Je kunt kiezen tussen kip, rundvlees, varkensvlees, garnalen en vegetarisch. En dan verschillende bereidingen, bijvoorbeeld stoof, gehaktballetjes, varkensbuik of katsu – in broodkruim gepaneerd.” Vervolgens komt er een scherm tevoorschijn met een interessante wending. “Hier kun je zelf bepalen hoe pittig of hoe zoet je de curry wil hebben. Door het gebruik van honing en het gebruik van rode pepers maken we de sauzen pittiger en/of zoeter zodat er voor ieder wat wils is. Aangevuld met de toppings naar keuze, denk aan edamame bonen, sperziebonen, wortel, pompoen, maar ook gebakken uitjes, kimchi of gesmolten kaas behoren tot de mogelijkheden. Waar je trek in hebt. Zelf vind ik de kipstoof erg lekker met sperziebonen, zoete aardappel en gesmolten kaas”, vertelt Sips enthousiast. “Ik neem meestal kipfilet katsu, een beetje sweet met edamame bonen en gesmolten kaas”, adviseert Knappert. “We zetten ook een schaaltje frisse komkommer en een schaaltje gepikkelde aubergine bij je op tafel, om de smaak lekker te neutraliseren.”
Zelf gaan we voor de kipdijfilet katsu met edamame boontjes, pompoen en gesmolten kaas. De heerlijke geur komt ons tegemoet als de Engelssprekende serveerster het gerecht serveert. Na een eerste hap herkennen we de smaak, al hebben we het nog nooit gegeten. “Gek hè, het smaakt als iets dat je al kent, maar je hebt het nog nooit gegeten, echt een comfort food”, geeft Sips aan. Het heeft iets vertrouwds. “De verse groenten zijn allemaal van Van Gelder. Ze worden sous-vide bereid en zijn een belangrijk onderdeel van de gerechten.” Tussen de happen door nemen we een stukje friszure komkommer om de smaak te neutraliseren. “Het lekkerste is een grote hap met een beetje van alles”, adviseert Knappert. Heerlijk.
Is dit de nieuwe trend na sushi, poké bowls en buddha bowls? Wat Sips en Knappert betreft is er zeker een nieuwe trend geboren. “Met Kiiro willen we nu doorpakken. Het loopt goed in Rotterdam en er komen ook veel Aziatische mensen – waaronder veel Japanners – eten. Dat is echt een compliment. Binnenkort openen we een nieuwe locatie bij de Markthal in Rotterdam en we willen de komende jaren meerdere locaties achtereenvolgend openen”, vertelt Knappert ambitieus. Waar Sips de keuken neerzet, organiseert Knappert ‘de voorkant’. Zo willen de heren doorpakken en een sterk internationaal concept neerzetten, dat in eerste instantie aanslaat in Nederland. Met als doel de authentieke sfeer en smaak van Japan naar Nederland halen.
Bron: Van Gelder